Да си кума е гордост и привилегия и едва ли в началото, когато те поканят знаеш колко задължения те очакват. В момента, в който кажеш „ДА“ те затрупват куп отговорности, но от къде да започнеш най-напред...

В твоя помощ събрахме основните ангажименти, които те очакват, подредени в реда, в който трябва да се изпълнят:

 1. Организиране на моминското парти

Това е една от най-труднтие задачи за всяка кума, защото се налага да събере всички приятелки на булката на едно място и да организират заедно партито. В днешно време има улеснения – фейсбук, вайбър, изобщо интернет пространството предлага различни решения за създаване на групи и комуникация в реално време, за да можете спокойно да обсъдите къде ще се състои купона.

Тук идва проблемът, че няма как 10 момичета да са на едно мнение за мястото на събитието или стилът музика, но винаги помнете, че е най-важно какво ще се хареса на булката.

За всяко моминско парти са необходими и парти артикули – тениски, гривни, коронки или каквото вие изберете, но това също изисква време за поръчка и изпълнение, така че не го оставяйте за последния момент

 1. Купуване на булченския букет и сватбен воал

На днешно време тази традиция не се спазва строго, но все пак ако решите да я изпълните защо не отидете по магазините заедно с вашата приятелка? Така ще сте сигурни, че ще и харесат покупките, пък и малко време да побъбрите и да се видите насаме..

 1. Денят на сватбата:
  1. Взимането на кумувете – това е традиция, която се спазва и до днес. Подгответе си добра трапеза, украсете къщата – все пак не всеки ден сте кумуве. За малко забавление можете да подложите младоженеца на изпитания – серенада, танц и т.н.
  2. Танц на кумата и кума – без значение дали сте двойка или не, ще ви се наложи да танцувате и то точно след първия сватбен танц на младоженците. Потренирайте у дома няколко седмици преди важния ден, за да сте по-спокойни, когато всички гости гледат точно вас.
  3. Реч – като кума е възможно да ви се наложи да кажете няколко думи за младото семейство, така че е хубаво да се подготвите предварително.
 2. След сватбата:
  Вече вашето семейство е по-голямо и на всички големи празници ще трябва да посрещате младото семейство. Но със сигурност ще ви бъде приятно да има още един повод да побъбрите със своите приятели.